Optimum 9400, Een (goedkoper en beter) alternatief voor de Vitamix?

Optimum 9400

Het korte antwoord? Ja! Lees hieronder waarom!

In mijn quest voor een gezonde levensstijl met voldoende groente en vezels storten ik mij vol enthousiasme op Green-Smoothies. Bevroren banaan, boerenkool, bevroren mango; alles gooide ik in mijn Kenwood blender. Het fruit klein gesneden, blender tussendoor schuddend en soms tot wel 15 minuten op vol volume om een lekkere gladde smoothie te krijgen. Mijn lichaam was er erg gelukkig mee, mijn blender een stuk minder en binnen een jaar liep hij dan ook sputterend en met rook en al vast op een rode bieten creatie.

Vanaf dat moment ging ik op zoek naar een alternatief. Hoewel ik in principe tevreden was met mijn Kenwood, was deze duidelijk niet geschikt voor het heavy duty gebruik waar ik het aan blootstelde. Daarbij was ik ook wel een beetje klaar met het moeten snijden van alle fruit, het steeds tussendoor moeten schudden en ook gewoon de tijd die het koste een ‘smooth’ smoothie te maken.

Al snel kwam ik uit bij de Vitamix, door veel mensen gezien als de heilige graal onder de high speed blenders, die bijna wat je erin gooit in zeer korte tijd tot een klontjes vrije massa tovert. De specificaties zijn echt om te smullen en ik was gelijk enthousiast. Vitamix is een Amerikaans merk dat al vanaf de jaren 50 blenders maakt en heeft door de jaren heen een zeer goede reputatie opgebouwd in de Verenigde Staten. In de rest van de wereld zijn ze korter actief, voor de Europese markt is momenteel alleen de 5200 beschikbaar. Een Vitamix uit Amerika halen is geen optie omdat de Amerikaanse Vitamixen niet op het Europese stroomnet aangesloten kunnen worden.

Een Vitamix is pittig geprijsd, een 5200 TNC kost rond de 650 euro (oa. hier te koop) Echter, de modellen schijnen ook zeer duurzaam te zijn en hebben 7 jaar garantie. Afgezet tegen de kosten van het eventueel jaarlijks moeten vervangen van een goedkopere blender, ben je met een Vitamix dus in sommige vallen op de langere termijn goedkoper uit. Ik begon met sparen en afgelopen lente wilde ik er eentje bestellen. Echter, een aantal zaken begonnen mij tegen te staan waardoor ik andere opties ben gaan bekijken. Hieronder puntsgewijs:

 • Het allernieuwste model Vitamix, de Pro 750 kost in Amerika 639 dollar. Dit is omgerekend ongeveer 500 euro. Voor de voor de Europese markt geschikt gemaakte Vitamix, de in vergelijking stokoude 5200 betaal je echter in Europa makkelijk 650 euro. Dit voelt een als oplichting.
 • Contact opnemen met Vitamix is een bijkans onmogelijke opgaven. Ik kreeg geen antwoord op vragen of ze van plan waren meer modellen op de Europese markt te brengen. Mijn indruk is dat het bedrijf te groot is en te zeer gefocust is op de Amerikaanse markt om zich bezig te houden met Europa. Maar wat als ik als Europeaan aanspraak moet doen op mijn garantie? Reageert Vitamix dan wel?
 • Vitamix geeft aan dat voor het mixen van droge ingredienten zoals noten het beste een speciale ‘droge’ kan aangeschaft kan worden. Echter, losse bekers kosten rond de 130(!) euro.

Alles bij elkaar kwam ik tot de conclusie dat zelfs voor een Vitamix, de prijs (van de blender zelf én de accessoires) simpelweg te hoog is om te kunnen rechtvaardigen.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven. Onder andere de Blendtec van de fantastische YouTube serie ‘Will it Blend‘. De Blendtec is qua technische specificaties net zo goed, zo niet beter, als de Vitamix maar net iets lager geprijsd. Positief is dat ze veel meer modellen voor de Europese markt hebben. De nieuwste kost ongeveer 600 euro, maar  Wederom zat ik hier wel weer met diezelfde problemen als bij de Vitamix wat betreft prijs voor de Amerikaanse markt vs. prijs voor de Europese markt. Daarnaast kwam in veel reviews naar voren dat het kopen van een Blendtec voor enthousiaste smoothie-makers en notenpasta werd afgeraden vanwege de bredere beker en het niet hebben van een tamper. Onder andere moet je hierdoor grotere stukken eerst snijden. Dit probleem is wel op te lossen met de nieuwe ‘twister jar’, maar deze moet je los aanschaffen en kost 160 euro. Een fiks bedrag weer.

In hetzelfde high-speed blender segment zijn er ook nog de Omniblend en de Revoblend. De Revoblend lijkt qua uiterlijk sterk op de Vitamix 5200 en is in Nederland is de Revoblend te koop voor ongeveer 500 euro. De Omniblend ziet er naar mijn mening wat ouderwetser uit maar kost ook ‘maar’ 300 euro. Alle twee goedkoper dan de Vitamix en Blendtec dus. Een heleboel reviews later kwam ik tot de conclusie dat de Revoblend een betere keuze is dan de Omniblend. Dit leek dus een goed alternatief. Echter, hoewel zeker een goede blender, hij is zeker niet zo net zo goed als een Vitamix. Na maanden van dromen over zo’n super mixer was ik verwend en was de Revoblend wat mij betreft een te concessie.

Bijna ging ik met hangende pootjes terug naar de Vitamix, totdat ik via- via- via hoorde van de Optimum. Hoewel nog maar net nieuw en zeer onbekend, heeft deze Australische blender de potentie de Vitamix en Blendtec blenders naar de kroon te steken. De Optimum 9400 heeft even goede zo niet betere specificaties als zowel de Vitamix als de Blendtec en een stuk goedkoper. De vergelijking op deze website is tussen de nieuwste Optimum en het de Vitamix Pro 500 (een nieuwer model dan momenteel in Europa verkocht wordt). Hoewel Optimum ook in Europa verkocht wordt, was het toen ik hem bestelde goedkoper hem uit Australië te halen. Inclusief verzendkosten koste het me 420 euro om de nieuwste Optimum in huis te hebben, 230 euro goedkoper dan de Vitamix 5200. Ik werd zelfs nog heel vriendelijk gebeld door de douane op Schiphol dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over de invoerbelasting want die had het bedrijf al voor me betaald!

Optimum 9400 vs Vitamix 5200

Ik heb nooit een Vitamix gebruikt en kan dus niet beoordelen in hoeverre de Optimum beter of slechter werkt.Gebaseerd op het lezen van vele reviews, blogs etc. blenders kan ik natuurlijk wel vertellen in hoeverre de Optimum 9400 voldoet aan de verwachtingen van een high speed blender die ik op basis van die informatie heb opgebouwd. Ik wilde een blender die ‘zijde-zachte’ smoothies kon maken in korte tijd, die van noten melk, meel en pasta kon maken, ijsklontjes in schaafsel kon hakken en een machine die zowel hete als koude soepen aankon. Voor mij was daarnaast ook de duurzaamheid van de materialen belangrijk, zo’n grote aankoop wil ik immers niet te vaak hoeven doen, dus bijvoorbeeld de optie om de beker en messen te kunnen vervangen voor een redelijke prijs. En ook niet onbelangrijk, ik wilde vertrouwen hebben in de service.

 • De Optimum 9400 maakt moeiteloos gladde smoothies. Ongesneden en bevroren fruit heeft hij weinig moeite mee, zeker als ik de tamper gebruik. Mijn smoothies blend ik meestal op oplopende snelheid voor een periode van ongeveer 30 seconden tot 40 seconden.
 • De Optimum 9400 maakt in enkele minuten van kokosrasp kokosboter. Belangrijk is natuurlijk wel de beker voldoende te vullen en wederom de tamper te gebruiken.
 • Het blenden van noten om hier notenmeel van te maken is geen probleem, zelfs mijn keiharde wasnoten kan de blender aan. Geweekte noten zijn binnen 2 minuten een romige massa.
 • IJsklontjes worden moeiteloos tot schaafsel gehakt, mijn eerste poging mislukte zelfs omdat de Optimum iets té snel ging en een soort slush puppie van het ijs maakte.
 • Soepen zijn net als smoothies geen enkel probleem.
 • De technische specificaties van de Optimum 9400 winnen het van die van de Vitamix 520
 • De messen zitten in de kan. Het zijn er 6 in totaal, 4 hoge en 2 lage. Dit zie ik echt als een voorbeeld omdat in mijn oude blenders met 4 messen op dezelfde hoogte, dingen nog weleens wilden blijven steken onder de messen.
 • Voor 420 euro ben je ook echt klaar, want de blender kan zowel nat als droog blenden.
 • Op de Optimum zit 5 jaar garantie
 • Mijn Optimum 9400 heb ik via Froothie besteld. Hoewel mijn blender helemaal uit Australië moest komen, had ik deze binnen een week(!) in huis. Mijn vragen over de specificaties en garantievoorwaarden werden snel via de live chat beantwoord. Mocht ik ooit een beroep moeten doen op de garantie, heb ik er het volste vertrouwen in Froothie.

Zijn er dan geen nadelen? Qua ‘blenden’ ben ik ze nog niet tegengekomen. Wat ik wel spannend vond, toen ik mijn blender bestelde, was dat het zo’n nieuwe is. Er is dus nog weinig bekend over de duurzaamheid. Door de 5 jaar garantie en het relatief goedkoop kunnen vervangen van het cushion pad, drive socket en de kan en messen heb ik de stap echter wel gewaagd. Mijn blender heb ik nu een half jaar dagelijks in gebruik en heb nog geen ouderdoms kwaaltjes bemerkt.

Al met al ben ik echt super tevreden over mijn Optimum 9400! Hij kan alles en waarschijnlijk zelfs meer dan ik verwachte van de Vitamix 5200, en dat voor een lagere prijs. Alternatief voor de Vitamix? Ja dus!

9 Comments

 1. Die Optimum 9400 lijkt mij ook wel wat. Er is een Amerikaanse en Britse site, maar je kan alleen dus bestellen in dollar of pound. Hoe heb jij de jouwe in euro besteld?

  Like

  1. Ik heb een Nederlandse creditcard die ik heb verbonden aan Paypal account, hiermee kon ik vooraf de prijs in Euro’s zien. Via Australie was het op dat moment, inclusief verzendkosten, goedkoper.

   Like

 2. Dit is nou nog eens een nuttige review! Dank je 😀 Ik heb echt nog wat vraagjes en hoop dat je die kan beantwoorden:

  1. Is de Optimum ook geschikt voor het voltage dat wij hier in Nederland hebben (ik geloof 220V)?
  2. Ik geloof dat ze in Australië een ander soort stekker hebben voor in het stopcontact. Is de blender geleverd met een stekker aan het snoer die hier gewoon in het stopcontact past, of moest je die er zelf nog aanmaken?

  Like

  1. Leuk om te horen!

   1. Ja.
   2. In Australie hebben ze inderdaad een andere stekker, maar mijn blender kwam gewoon met een europese stekker eraan. Stukje service van de fabrikant I suppose! Tenslotte weten ze dat de blender naar Europa gaat. Maar anders kun je er voor een paar euro gewoon een Nederlandse adapter in klikken.

   Laat me weten of je nog meer vragen hebt! 🙂

   Like

 3. Inderdaad, heel nuttige info in het bovenstaand artikel!
  Ik heb hem zien staan online voor 388€, lijkt me een goede prijs! Ik wil hem eigenlijk wel heel graag bestellen. Het enige wat me doet twijfelen is zijn onbekendheid hier en de plastiek kan die mogelijk op termijn niet meer zo goed schoon te krijgen is… Ben je nog steeds tevreden over de Optimum en heb je al enige nadelen ontdekt? Groetjes Mel

  Like

  1. Hoi Mel!

   De kan kan niet in de vaatwasser en moet je dus inderdaad wel goed schoonhouden. Ik week hem altijd gelijk na gebruik in water en heb tot dusver geen problemen gehad hem goed schoon te krijgen. Als ik vette dingen heb gemixt, dan giet ik wat water en sop in de beker en ‘run’ hem op full-speed. Mocht je knoeien, het harde plastic van het motorblok is snel schoon met een doekje en het rubberen cushion pad ligt ‘los’ en kun je daardoor ook makkelijk afwassen.

   Mijn blender ziet er ondanks dagelijks gebruikt nog uit als nieuw, en ik ben tot dusver dus zeer tevreden over de kwaliteit. Nadelen heb ik nog niet ontdekt 🙂

   Groetjes!

   Like

 4. Na een lange periode van oriënteren ben ik op basis van deze goede review overstag gegaan voor de optimum 9400. Ik heb hem via de froothie.eu besteld (407 euro incl verzendkosten). Kleine twee weken later had ik m binnen. Met Engelse stekker en verloopstekker, die zo stevig zit dat ik er geen hinder van heb in gebruik. Geen spijt van mijn aankoop; het is een geweldige machine. Blend o.a. mijn smoothies in een paar seconden. Maakt idd snel schoon en er zit zo’n power in de machine dat ik iedere keer versteld ben van wat ie kan. Geen vergelijk met het apparaat wat ik had.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik twijfel tussen de vitamix en naar aanleiding van deze review de optimum 9400. Wat zo fijn lijkt is dat de vitamix niet het aanrecht af hobbelt wanneer het bezig is, dus staat erg stabiel (i.t.t. blentec die veel minder stabiel staat).
  Nu vraag ik me af, hoe is jouw ervaring wat dit betreft met de 9400? Op youtube wel reviews gezien, maar iedereen houdt de hand op het apparaat wanneer het aanstaat. Is dat omdat het apparaat niet stabiel? Dit is voor mij persoonlijk een deal breaker, want ik wil wel eens even weglopen wanneer het apparaat aanstaat.

  Like

  1. Hoi Annick,

   Ik maak mijn smoothies met bevroren boerenkool en bessen en mijn vriezer staat een verdieping lager. Na het aanzetten van de blender loop ik daarom altijd naar beneden om mijn spullen weer in de vriezer te gooien, bij terugkomst staat mijn Optimum altijd nog steeds op dezelfde plek 😉
   Zonder gekheid; In mijn ervaring staat de Optimum erg stabiel. Hij weegt ongeveer even veel als een Vitamix TNC5200 (5.8kg vs. 5.2 kg), dus denk dat, als je hem daarmee wilt vergelijken, beide apparaten even stevig staan. De Optimum heeft daarbij ook vier rubberen nopjes onder het apparaat om eventueel ‘glijden’ te voorkomen.

   Succes met je beslissing!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s